Terveydenhoito :: aikuiset
SEERUMIN RAUTA - TÄRKEÄ TERVEYDEN MITTARI

Seerumin rauta (fS-Fe) kertoo elimistön rautavaraston tilanteen. Se on mm. anemian tärkein merkkiarvo. Seerumin raudan viitearvot ovat aikuisilla 9-34 ja lapsilla 7-28, mutta arvon pitää olla 20 tai yli että immuunijärjestelmä toimii tehokkaasti. Liian korkeat arvot ovat myös merkki ongelmista. Jos arvo nousee lähelle 40:ää tai yli tulee tehdä lisätutkimuksia.
Hemoglobiini eli verenpuna (Hb) ei ole kovin hyvä anemian mittari eikä kerro mitään elimistön todellisesta raudan määrästä. Kun elimistö kärsii hapenpuutteesta, Hb nousee, esim. tupakoitsijoilla on tästä johtuen yleensä aina ”hyvä” Hb. Urheilijat käyvät korkean paikan leireillä kärsimässä hapenpuutteesta ja saavat näin nostettua hemoglobiiniarvojaan. Liian alhainen seerumin rauta aiheuttaa myös hapenpuutetta, mikä taas puolestaan voi nostaa Hb arvoa. Moni urheiluja kärsiikin todellisuudessa rautavarastojen puutteesta vaikka heillä on korkea Hb. Urheilijoiden kannattaa ehdottomasti mittauttaa seerumin rauta, ja jos se on alle 20, siihen pitää puuttua.

Ferritiini
On valitettavaa, että tänä päivänä lääkärit mittaavat mieluummin ferritiiniarvoa, joka on paljon epäluotettavampi varastoraudan mittari kuin seerumin rauta. Ferritiinin viitearvot ovat naisilla 6 – 160, miehillä 28 – 400 ja lapsilla 0,5v. – 16v. 4 – 120. Eräällä naisasiakkaalla oli monenlaisia vaivoja ja häneltä oli mitattu molemmat arvot ja lisäksi Hb. Ferritiini oli 70, mutta seerumin rauta oli vain 5,0 ja Hb 113. Jos olisi vain mitattu Hb ja ferritiini olisi näyttänyt siltä, että varastorauta on ihan riittävä, mutta seerumin rauta kertoi rautavarastojen olevan todella matalalla tasolla. Ferritiini on siksi huono mittari, että arvo nousee jos henkilö kärsii jostain tulehdustaudista, hepatiitista, munuaissairaudesta tai leukemiasta. Myös eräiden kasvainten yhteydessä ferritiiniarvo nousee.

Laboratorioiden viitearvot
”Viitearvoja varten tutkitaan muutama kymmenen tervettä ihmistä. Saaduista tuloksista viitearvot lasketaan matemaattisesti siten, että ne kuvaavat todellisuutta mahdollisimman hyvin. Matemaattinen kaava varmistaa, että lähes kaikki terveet mahtuvat arvojen väliin. Mutta vain lähes, eivät kaikki.” Tämä on Duodecimin selitys viitearvoille. Jos katsotaan esim. ferritiinin viitevälejä, ei voi kuin ihmetellä, mihin ne todellakin perustuvat. Näihin viiteväleihin mahtuvat varmasti niin sairaat kuin terveetkin. Seerumin rauta-arvossakin viiteväli on 9 – 34, mutta myös tässä alaraja on laitettu aivan liian alhaiseksi. Todellisuudessa seerumin raudan viiteväli kuuluisi olla 20 - 34.

Seerumin rauta ja terveys
Raudalla on suuri merkitys ihmisen terveydelle ja erityisesti vastustuskyvylle. Erilaiset tulehduskierteet ovat usein merkki alhaisesta seerumin raudasta. Lasten ja aikuisten korva-, poskiontelo- ja keuhkoputkentulehdusongelmat usein loppuvat, kun seerumin rauta saadaan nostettua vähintään 20:n. Samoin Astma- ja allergiaoireet voi helpottuvat. Urheilijoiden sairastelu johtuu myös usein matalista varasto raudoista. Toistuvat virtsarakontulehduksetkin voivat olla merkki alhaisesta seerumin raudasta. Itselläni tuli yhtenä syksynä kolme kertaa peräkkäin virtsarakon tulehdus, aina kun lääkitys loppui, alkoi seuraava tulehdus. Kävin otattamassa seerumin rauta-arvon, joka oli 14,8 vaikka Hb arvoni oli hyvä 142.

Laktoferriini
Aloin tutkia, mikä vaikuttaa elimistössä raudan hyväksikäyttöön. Luettuani paljon artikkeleita, törmäsin aineeseen nimeltä laktoferriini. Se on proteiini, jota on luonnollisesti mm. ihmisen sapessa, kyynelissä, syljessä, spermassa ja äidinmaidossa. Se sitoo elimistössä olevaa vapaata rautaa ja näin säätelee elimistön rautatasoja sekä estää taudinaiheuttajien raudansaantia, jonka seurauksena se hoitaa ja estää tulehduksia. Laktoferriini vaikuttaa myös lymfosyyttien eli valkosolujen toimintaan, jotka ovat tärkeitä immuunipuolustukselle. Tämän tiedon luettuani aloin etsiä tuotetta, jossa olisi runsaasti laktoferriinia ja markkinoilta löytyi ternimaitovalmiste Ternicol, jossa pitoisuus oli viisinkertainen. Aloin nauttia tuotetta säännöllisesti joka aamu 2 kapselia tyhjään vatsaan 20 min ennen ruokailua. Jo pienessä ajassa yleiskuntoni parani huomattavasti ja energisyys lisääntyi selvästi. Tulehdukset eivät enää uusiutuneet ja kun noin puolen vuoden kuluttua kävin mittauttamassa seerumin raudan, arvo oli noussut 23,4 ilman minkäänlaista rautalisän nauttimista.

Syylät hävisivät
Eräällä nuorella miehellä oli valtava määrä syyliä ympäri kehoa. Hän oli hakenut apua monelta taholta, mutta mikään ei ollut auttanut. Syylät ovat viruksen aiheuttamia ja niihin ei tehoa mikään muu kuin oma hyvä vastustuskyky. Lähetimme nuoren miehen seerumin rautamittauksiin ja arvo oli aivan liian alhainen, 5,8. Hänelle aloitettiin välittömästi nestemäinen rautavalmiste Ferronol sekä homeopaattinen Nectarol valmiste. Muutaman viikon kuluttua kuurin aloittamisesta syylät alkoivat hävitä ja reilun kuukauden kuluttua syyliä ei enää ollut yhtään. Kolmen kuukauden kuluttua kuurin aloittamisesta rauta-arvo oli 21,6.

Kenelle rautalisää suositellaan
Perussääntönä voidaan sanoa, että lasten ja naisten tulisi tankata rautaa kuukauden kuuri 2-4 kertaa vuodessa. Raskausaikana rautalisää tarvitaan lähes koko ajan, sillä lapset, jotka syntyvät aneemisille äideille, kärsivät tutkimusten mukaan elämänsä aikana huomattavasti enemmän eri sisäelinten sairauksista, verenkiertotaudeista, sydänvioista sekä diabeteksesta. Urheilevat miehet tarvitsevat myös rautalisää vähintään muutaman kuurin vuodessa ja urheilevat naiset vähintään 4 kuuria vuodessa. Raudan puute aiheuttaa heikkoa hapenottokykyä, joten kovasta väsymyksestä kärsivät henkilöt, astmaatikot, ym. hyötyvät selvästi rautalisästä. Heikko raudan hyväksikäyttö kulkee yleensä suvuittain, joten jos joku perheenjäsen kärsii alhaisista seerumin raudoista, kannattaa muutkin perheenjäsenet tutkituttaa.

Rautavalmisteiden erot
Rautavalmisteissa on paljon eroja. Nestemäiset raudat sisältävät pieniä määriä hyvin imeytyvää rautaa ja niitä voi turvallisesti käyttää pitkiäkin aikoja. Apteekista saatavat, yleensä epäorgaanista rautaa isoina pitoisuuksina sisältävät tabletit puolestaan ovat usein haitallisia, aiheuttaen erilaisia vatsavaivoja sekä elimistön hapettumista. Tästä johtuen usein kuulee varoteltavan raudan haitoista, sillä isoina epäorgaanisina pitoisuuksina se härskiinnyttää soluja. Tätä pelkoa ei ole, kun nautitaan kasvipohjaisia, hyvin imeytyviä rautavalmisteita.

Marjo Sukeva
Fytonomi

Takaisin terveydenhoito :: aikuiset sivulle
s