Terveydenhoito :: aikuiset
MASENNUKSEN SYYNÄ - KILPIRAUHASHÄIRIÖ?

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja erilaiset kilpirauhashäiriöt ovat hyvin yleisiä ongelmia. ”Väsyttää, viluttaa tai hikoiluttaa, masentaa eikä mikään huvita. Painokin nousee vaikka söisi kuinka vähän.” Tässä tyypillisiä oireita asiakkailta, jotka ovat etsineet apua vaivoihinsa lääkäreiltä ilman tulosta. Kilpirauhasarvot on mitattu ja ne ovat ”normaalit”. Valitettavasti testitulokset ovat hyvin epäluotettavia, sillä testien viitearvot muuttuvat sitä mukaa, mitä enemmän ihmisillä kilpirauhashäiriöt lisääntyvät. Usein ainoa hoito mitä lääkäri tarjoaa, on masennuslääke, joita popsii jo lähes puolimiljoonaa suomalaista.

Kilpirauhasen tärkein tehtävä on tuottaa kilpirauhashormoneja, tyroksiinia eli T4, trijodityroniinia eli T3 sekä kalsitoniinia. Noin 80 % T4:stä muuttuu T3:ksi maksassa, munuaisissa ja pernassa. T4:n ja T3:n tuotantoa säätelee aivolisäkkeestä erittyvä kilpirauhasta stimuloiva hormoni eli TSH. Tasoja säätelee myös eräänlainen negatiivinen palautejärjestelmä. Jos T4:ää on runsaasti, TSH pitoisuus vähenee ja jos T4:ää on vähän, TSH pitoisuus nousee. Normaalisti kilpirauhasen vajaatoiminnassa T4:n taso on siis alhainen ja TSH taso korkea. Yleisimmin mitattavat arvot ovat juuri TSH ja T4-V, harvemmin mitataan T3-V arvoja.

Muutamia vuosia sitten potilaille määrättiin Tyroksiini lääkitys, jos TSH arvo oli 3.2. Nyt samalla arvolla todetaan, että kilpirauhanen toimii normaalisti, sillä viiteväli on nyt 0.3 – 5.0. Viitearvot ovat kuitenkin pelkkä laskennallinen tilasto, esim. 2000:ta ihmiseltä mitataan TSH arvo ja viralliseksi viiteväliksi saadaan näiden tulosten keskiarvo. Eli mitä yleisemmäksi kilpirauhashäiriöt tulevat, sitä laajemmaksi viitearvot muuttuvat.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet
Aikaisemmin Tyroksiini lääkitys aloitettiin enemmän oireiden perusteella, kuin pelkkien kilpirauhasarvojen perusteella. Tyypillisiä kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita ovat: alilämpöisyys ja vilutus, ummetus, kalpea ja kuiva iho, pöhöttyneet kasvot, käheä ääni, kohonneet kolesteroliarvot, selittämätön lihominen, erilaiset lihaskivut, nivelten jäykkyys, kipu ja turvotus, väsymys, lihasheikkous, kuukautishäiriöt ja masennus.

Alilämpöisyys on yksi tärkeimpiä vajaatoiminnan oireita, sillä kilpirauhanen toimii ns. termostaattina, säädellen kehon lämpötilaa ja kun se toimii vajaalla, siitä aiheutuu alilämpöä. Paras tapa on mitata lämpötila kuumemittarilla kainalosta aamulla, ennen sängystä nousua. Normaali kehon lämpötila on 36,6°C, mutta siinä on normaalistikin melko paljon vaihtelua. Lämpötilaa olisi hyvä mitata 1-2 viikon ajan ja katsoa mikä on lämpötilojen keskiarvo. Jos se on selkeästi alle 36°C ja sinulla on muitakin vajaatoiminnan oireita, on se selkeä merkki heikosti toimivasta kilpirauhasesta. Meillä on useita asiakkaita, jotka ovat luulleet kuumemittarinsa olevan rikki, kun se näyttää vain 34,7°C ja he ovat käyneet ostamassa uuden mittarin, mutta tulos on ollut edelleen sama.

Kilpirauhanen säätelee kokonaisaineenvaihduntaa ja siksi monilla vajaatoiminnasta kärsivillä suolentoiminta on hyvin hidasta, he lihovat helposti, he ovat uupuneita, aloitekyvyttömiä ja usein myös masentuneita. Masennusoireet ovat vajaatoiminnassa hyvin yleisiä, mutta harvoin masentuneilta otetaan kilpirauhasarvoja tai kyseltäisiin muita vajaatoiminnan oireita. Vaikka monet ovat maininneet lääkärille, että he kärsivät alilämpöisyydestä ja ovat alkaneet ilman syytä lihomaan, lääkäri määrää masennuslääkkeen ilman, että hän tutkisi kilpirauhasarvot ja yrittäisi selvittää onko mahdollisesti muita vajaatoiminnan oireita. Kilpirauhasarvoja mitattaessa tulisi myös huomioida muiden lääkkeiden vaikutus TSH tasoon, sillä mm. kortisonilääkitys laskee TSH tasoa ja näin aiheuttaa virheellisen tuloksen.

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja korkea kolesteroli
Kun kilpirauhashormonia on riittävästi, kolesteroli ja erityisesti LDL, muuntuu entsyymitoimintojen vaikutuksesta elintärkeiksi vanhenemista hidastaviksi hormoneiksi: progesteroni, pregnenoloni ja DHEA. Näitä aineita keho tarvitsee ehkäisemään sydäntauteja, dementiaa, liikalihavuutta, syöpää ja muita rappeutumissairauksia. Jos kilpirauhanen toimii vajaalla, kolesteroli ei muutu näiksi hormoneiksi ja tämän seurauksena kolesteroliarvot nousevat ja hormonitasot puolestaan laskevat.

Kilpirauhasen toimintaa heikentäviä ja tehostavia ruoka-aineita
Tutkimuksissa on selvinnyt, että on olemassa ruoka-aineita, jotka voivat kiihdyttää tai heikentää kilpirauhasen toimintaa. 1940-luvulla yritettiin lihakarjaa lihottaa kookosöljyllä, mutta lihomisen sijaan ne laihtuivat ja tulivat aktiivisemmiksi. Kilpirauhasen toimintaa lamaava lääke auttoi lihomaan, mutta eläimet sairastuivat syöpään. Vihdoin huomattiin, että kun karjalle syötettiin maissia ja soijaa, saatiin kilpirauhasen toiminta hidastumaan ja eläimet lihomaan. Kookosöljy siis stimuloi kilpirauhasen toimintaa, jolloin aineenvaihdunta paranee, kolesterolista muodostuu hormoneita ja kolesterolitaso laskee, energisyys lisääntyy ja mieliala paranee. Tämä vaikutus saadaan kylmäpuristetulla kookosöljyllä, mutta ei elintarvikeliikkeistä saatavalla kookosrasvalla. Kylmäpuristetulla kookosöljyllä on myös monia muita hyviä terveysvaikutuksia.

Maissin ja soijan lisäksi kilpirauhasen toimintaa häiritsee viljan gluteiini, jonka on todettu aiheuttavan mm. kilpirauhastulehdusta. Kilpirauhastulehdusta seuraa usein vajaatoiminta, jonka oireet poikkeavat melko paljon normaalista kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Oireet voivat vaihdella liikatoiminnasta vajaatoimintaan. Terveydenhoitohenkilökuntakin on huomannut, että keliakia ja kilpirauhasen vajaatoiminta liittyvät toisiinsa, mutta harvoin he ovat perillä siitä, että nimenomaan viljan gluteiini aiheuttaa kilpirauhastulehdusta.

Kookosöljyn lisäksi kilpirauhasen toimintaa stimuloivia aineita ovat mm. merilevä, rakkolevä, spiruliina, chlorella, mustamarja-aronian marjat, aminohappo tyrosiini sekä Metavit-niminen bio-orgaaninen valmiste ja Mincartil-moniaminohappovalmiste. Myös kananmuna sisältää melko runsaasti jodia, joka stimuloi kilpirauhasta.

Kilpirauhastulehdus, liikatoiminta ja sydämen rytmihäiriöt
Kilpirauhastulehduksen diagnostisointi tuntuu olevan hankalaa, sillä monien asiakkaiden oireita on hoidettu joko sydänlääkityksillä tai sitten tavallisena kurkkukipuna ja flunssana. Eräskin mies kävi useita kertoja lääkärissä sitkeän kuumeilun ja kurkkukivun johdosta, ja aina hänet passitettiin kotiin potemaan flunssaa. Vihdoin joku lääkäri tajusi tutkia kilpirauhasen ja miehellä todettiin tulehduksen aiheuttama kilpirauhasen vajaatoiminta ja jonkin ajan kuluttua hänellä diagnostisoitiin myös keliakia. Tämä on tyypillinen viljan gluteiinin aiheuttama kilpirauhastulehdus, jonka seurauksena tuli vajaatoiminta, mutta oireet muistuttavat enemmän kilpirauhasen liikatoiminnan oireita. Aineenvaihdunta on vilkasta, elimistö käy ”ylikierroksilla”, jonka seurauksen on painon menetystä, hikoilu ja vilutus vuorottelevat, on herkästi rytmihäiriöitä ja unettomuutta. Kuten oireista huomaa, moni nainen luulee saaneensa vaihdevuodet takaisin tai luulee niiden alkaneen ennen aikojaan, vaikka kyseessä onkin kilpirauhastulehduksen aiheuttamat oireet.

Eräällä asiakkaalla oli todella pahoja rytmihäiriöitä, mutta hänen TSH ja T4-V tasot olivat normaalit. Kun hän vihdoin sai vaadittua lisätutkimuksia, hänellä todettiin erittäin paha akuutti kilpirauhastulehdus. Hän ei halunnut kemiallisia lääkkeitä ja oireet saatiin kuriin homeopaattisilla valmisteilla sekä lisäravinteilla.

Kilpirauhasen liikatoiminnassa on lähes päinvastaiset oireet, kuin vajaatoiminnassa. Aineenvaihdunta on todella vilkasta, voi olla ripulia, laihtumista, ruokahalun lisääntymistä, hikoilua ja sydämen tykytystä, kilpirauhanen voi olla suurentunut ja silmät voivat pullistua ulospäin, ylivilkkautta, käsien tärinää ja univaikeuksia. Lievässä liikatoiminnassa oireet ovat huomattavasti lievempiä, mutta lieviäkin oireita kannatta alkaa hoitaa ruokavaliolla ja lisäravinteilla, sillä kemiallisilla lääkkeillä on aina ikäviä sivuvaikutuksia. Pahimmassa tapauksessa kilpirauhanen tuhotaan radioaktiivisella jodilla, jonka jälkeen määrätään tyroksiini lääkitys loppuelämäksi.

Eräs hyväksi todettu valmiste kilpirauhasen liikatoiminnan oireisiin on L-karnitiini, johon on lisätty myös ubiqinonia. Tämä valmiste normalisoi kilpirauhasen toimintaa ja auttaa mm. sydänperäisiin nestekertymiin. Siksi L-karnitiini + Q10-tuotteella on saatu apua myös sydämen vajaatoiminnan aiheuttamiin turvotuksiin.

Vitamiinien ja hivenaineiden merkitys kilpirauhaselle
A-vitamiini on välttämätöntä kilpirauhasen normaalille toiminnalle ja kilpirauhasta stimuloivan hormonin (TSH) tuotannolle. Kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivät eivät pysty muuttamaan beetakaroteenia A-vitamiiniksi. Myöskään synteettisellä A-vitamiinilla ei saada samoja vaikutuksia, kuin luonnollisella kalanmaksaöljystä saatavalla A-vitamiinilla. Seleeniä tarvitaan, jotta jodista muodostuu kilpirauhashormoneja. Parhaiten imeytyviä ovat hiivapohjainen bio-orgaaninen seleeni sekä seleenimetioniini. Sinkki on myös tärkeä kilpirauhasen normaalille toiminnalle. Mangaania tarvitaan puolestaan tyroksiinin tuotannossa.

Kilpirauhaslääkitys ja insuliiniresistenssi
Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon käytetään synteettistä tyroksiini lääkitystä, mutta aiemmin oli käytössä luonnollinen, sian kilpirauhasesta valmistettu lääke. Synteettinen lääke sisältää pelkästään tyroksiinia eli T4-hormonia. Jos henkilöllä on insuliiniresistenssi tai tyypin 2 diabetes, elimistön kyky muuttaa T4:ää T3:ksi on heikentynyt ja vaikka TSH ja T4 arvot korjaantuisivat, vajaatoiminnan oireet eivät välttämättä korjaannukaan, koska T3 taso on liian alhainen. Luonnollinen kilpirauhaslääke Armour sisältää kaikkia kilpirauhashormoneja, T4:ää ja erityisesti T3:a. Meillä on monia asiakkaita, jotka ovat saaneet vaihdettua synteettisen tyroksiinin tähän luonnolliseen valmisteeseen ja heidän vointinsa on huomattavasti parantunut.

Tupakka ja kilpirauhanen
Monet tupakoitsijat kertovat yrittäneensä tupakasta luopumista, mutta lihominen ja masentuneisuus saavat heidät aloittamaan tupakoinnin uudelleen. Lihominen ja masentuneisuus johtuvat suurimmaksi osaksi siitä, että tupakka on stimuloinut kilpirauhasen toimintaa ja nyt yhtäkkiä kun kilpirauhanen jää ilman lisästimulaatiota se alkaa toimia vajaalla. Seurauksena on tyypillisesti aineenvaihdunnan hidastuminen, lihominen ja masennus. Muitakin oireita on, mutta nämä ovat eniten ongelmia aiheuttavia. Tämän johdosta henkilöiden, jotka haluavat eroon tupakasta tulisi alkaa suosia sellaisia ruoka-aineita ja lisäravinteita, jotka aktivoivat kilpirauhasen toimintaa. Myös homeopaattisilla valmisteilla pystytään helpottamaan erilaisia vierotusoireita ja nopeuttamaan elimistön puhdistumista.

Miksi kilpirauhashäiriöt ovat yleistyneet?
Syitä täytyy olla monia, mutta osuutensa on varmasti soijan ja maissin, erityisesti soijan, lisääntyneessä käytössä. Aasialaiset ovat käyttäneet soijaa fermentoituna eli maitohappokäyneenä, jolloin soijan aineosat hajoavat hyvin sulavaan muotoon ja he ovat aina käyttäneet myös merilevää runsaasti. Toinen syy on varmasti viljan jalostus ja gluteiinin lisääminen mm. leipiin. Myös ihmisen keksimä mineraalisuola sekoittaa kilpirauhasta ja aiheuttaa joillekin rytmihäiriöitä väärien mineraalisuhteiden johdosta. Paras ja terveellisin suola on aito puhdistamaton merisuola.

Marjo Sukeva

Takaisin terveydenhoito :: aikuiset sivulle
s